SLAKJE

Artiesten: Gerardjan Rijnders, Roelof Pothuis, Thijs Prein | Kat op het Spek

 

VRIJDAG 4 NOVEMBER

Duur: 75 min

Start: 18:30

Eind: 20:10

Prijs: € 12.50

Over misbruik, mishandeling, prostitutie én de kracht van de mens

 

Over de voorstelling:

Gerardjan Rijnders interviewde een escort (m). Dit interview schreef hij letterlijk, woord voor woord uit. Het verhaal dat volgde bleek een verhaal van misbruik als kind, mishandeling, gedwongen prostitutie, zelfs marteling. De persoon in kwestie deed voor het eerst in veertig jaar zijn verhaal. Een verhaal over een circuit van illegale bordelen in onze hoofdstad en een systeem van politie en andere gezagdragers die elkaar al jaren de hand boven het hoofd houden waardoor het systeem kan blijven bestaan. Maar bovenal bleek het een verhaal over hoop. En trots. En over de ongelooflijke kracht van de menselijke psyche (en lichaam) om koste wat kost overeind te blijven. Soms tegen de klippen op. Om hoop te houden, ook al lijkt de situatie voor anderen hopeloos.

In SLAKJE spreekt Thijs de letterlijke tekst van het interview uit. Het resulteert in een eerlijke, harde, maar integere vertelling van een verhaal dat veertig jaar heeft moeten wachten tot het verteld zou worden.

Na afloop is er een nagesprek met de makers van circa 30 minuten

 

Bio:

Gerardjan Rijnders (1949), Thijs Prein (1986) en Roelof Pothuis (1990) maakten de afgelopen jaren meerdere voorstellingen. Gerardjan stond aan de voet van een grote verscheidenheid aan theatrale mijlpalen, waaronder de oprichting van Toneelgroep Amsterdam, een omvangrijk en zeer gewaardeerd oeuvre aan theaterteksten, een herdefiniering van meerdere theatrale genres (denk aan het montage theater) en zijn nooit aflatende zoektocht naar de puurste, meest efficiënte theatrale vertelvorm. Slakje, zou naar eigen zeggen, wel eens het mooiste kunnen zijn dat hij ooit heeft gemaakt. Het meest belangrijke ook.

Roelof en Thijs kennen elkaar van de Amsterdamse Theaterschool waar zij toen al onder leiding van Gerardjan hun eerste voorstellingen maakten. Hun zoektocht is er een naar waarachtigheid, eerder dan ‘de waarheid’. De waarheid is fluide in hun zienswijze. Zij zijn steeds op zoek naar een zo eerlijk mogelijke vertaling.
Met hun gezelschap Kat op het Spek vertellen zij verhalen die erom schreeuwen verteld te worden. Uit noodzaak. Vaak wordt in het verleden een vertelling gevonden die het heden lijkt te omschrijven. Soms komt een verhaal uit onverwachte hoek op hun pad waarna het simpelweg verteld moet worden.

Gerardjan Rijnders studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam en Regie aan de Amsterdamse Theaterschool. Roelof Pothuis studeerde in 2011 af aan de scenografie én de techniekopleiding en Thijs Prein van de Toneelschool en Kleinkunstacademie, beide aan de Amsterdamse Theaterschool.

 

Credits:

regie: Gerardjan Rijnders

tekst: interview: Gerardjan Rijnders, geïnterviewde: “jack”

vormgeving: Roelof Pothuis

spel: Thijs Prein

productie: Gemma Hauptmeijer

techniek: Stijn van Kortenhof

zakelijke supervisie: Erma van Maris

stage regie: Elze van Houtum

coproductie: Storytelling Centre, Kat op het Spek

gemaakt met steun van: Het Motorblok, Het Lira Fonds, Gemeente Zaanstad, Bart Schuil en Jan Meulendijk fonds

Voorstelling in het Nederlands