fbpx

de zaak shell

Artists: Anoek Nuyens en Rebekka de Wit | Frascati Producties & De Nwe Tijd

 

FRIDAY 5 NOVEMBER

Duration: 90 min

Start: 19:00

End:  20:30

Location: Theaterzaal

Price: € 12.50


*Since we are in a theatre, we will ask for your COVID QR-code at the entrance.

Inhoud:

 

 

“Wie is verantwoordelijk voor de klimaatcrisis?”

 

Bosbranden, overstromingen en aardverschuivingen zijn overal ter wereld aan de orde van de dag. In het De zaak Shell zien we hoe geraffineerd iedereen in het debat zijn verantwoordelijk doorschuift naar een andere partij. Waarschijnlijk beslist de rechter pas over een paar jaar, in hoger beroep. Ondertussen wordt de winnaar van het publieke debat bepaald door degene die zijn rol het beste heeft voorbereid.

 

Voor elke stem in het klimaatdebat schreven Anoek Nuyens en Rebekka de Wit een pleidooi. In De zaak Shell komen al die stemmen samen. Aanleiding is de echte rechtszaak die vooralsnog is gewonnen door een groep ngo’s tegen de oliegigant. Inzet: de bedrijfsvoering van Shell radicaal veranderen. Het verweer van Shell? Niet wij, maar de consument moet veranderen.

 

Voor haar rol is Musia Mwankumi genomineerd voor de Columbina, de prijs voor de meest indrukwekkende bijdragende rol. En Jaap Spijkers kreeg de nominatie voor de Arlecchino voor de meest indrukwekkende mannelijke bijdragende rol.

 

Theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit volgen het klimaatdebat al jarenlang op de voet. Ze bezochten aandeelhoudersvergaderingen van multinationals, lazen speeches en interviews van Shell, ploegden akkoorden en beleidsnota’s van overheden door en noteerden stelselmatig de opmerkingen van hun ooms en buurmannen zodra er tijdens het kerstdiner over klimaatverandering gesproken werd. Welke beelden, argumenten en retoriek zorgen ervoor dat er zo weinig schot zit in het oplossen van het klimaatprobleem?

 

Bio:

Anoek Nuyens en Rebekka de Wit maken sociaal bewogen, documentair theater. Het gesprek dat zij starten, strekt zich uit over verschillende maatschappelijke domeinen en podia: van politiek tot wetenschap, van feit tot fictie, van theater tot krant en internet. Bij Frascati Producties ontwikkelden zij het theaterproject Tenzij je een beter plan hebt (2017) waarin op zoek gegaan werd naar een manier om ons een wereld te verbeelden waar de mens niet meer de maat der dingen is. De voorstelling mondde uit in Tenzij je een beter plan hebt: De Rechtszaak (2018) waarin de mogelijkheden om een rechtszaak aan te spannen om ons milieu te beschermen, werden onderzocht. De basis voor de samenwerking met Milieudefensie was gelegd.

 

Show in Dutch

de-Zaak-Shell-