EN
Openingsconferentie

Openingsconferentie

De staat van het vertellen in Nederland en Vlaanderen 

Het gaat goed met verteltheater/storytelling in Nederland en Vlaanderen. Op steeds meer plekken wordt verteld en steeds meer mensen, maar ook fondsen, beschouwen het als een gerespecteerde vorm van podiumkunsten. De sector heeft zich ondertussen ook steeds beter georganiseerd en er zijn de afgelopen tien jaar zelfs verschillende vertelscholen ontstaan. 

Maar toch blijft het gevoel knagen dat de vertelkunst niet echt serieus genomen wordt en in ieder geval niet gelijkwaardig beschouwd wordt ten opzichte van andere podiumkunsten zoals dans en toneel. Er is immers nog steeds geen kunstvakonderwijs op het gebied van vertellen. En de Nederlandse podia staan nog beslist niet in de rij om verteltheater te laten zien.  

Ondertussen wordt er zo her en der gefluisterd: ligt dat ook niet een beetje aan de sector zelf? Is het tussen de schuifdeuren gehalte van het Nederlandse vertellen niet iets te groot? 

Dit zijn de vragen die op donderdag 2 november aan de orde komen op de expertmeeting: De staat van vertellen in Nederland en Vlaanderen. Met gasten en onder leiding van een aantal uitgesproken sprekers onderzoeken we de mogelijkheden om de vertelkunst in Nederland op een hoger plan te tillen. Dat gaat alleen als we ook kritisch naar onszelf kijken, dus ook die introspectie staat op het programma van de middag.  

We leggen daarbij de focus op het artistieke vertellen, het vertellen als podiumkunst.  

Doel van de middag is om te komen tot een actieplan voor de komende vijf tot tien jaar. En dan geen beleidsplan met mooie volzinnen, maar een handen uit de mouwen plan. ‘Niet lullen maar poetsen’ is voor vertellers misschien wat onnatuurlijk, maar laten we de uitdaging aannemen!

De middag wordt feestelijk afgesloten met de presentatie van het boek 'Vertel!'. Uitgegeven ter ere van het 10-jarig bestaan van de Vertelacademie dit jaar.

Informatie

  • Aanvang: 2 november om 15:00
  • Duur: 150 minuten
  • Prijs: gratis
  • Taal: Nederlands

Locatie

Meer