3 november | 19:30-20:20 | podium MOZAIEK big hall | € 15.00

Bio

Robin Block is een schrijver, muzikant en theatermaker uit Amsterdam. Samudra is zijn debuut als verhalenverteller.

Samudra

Lengte: 50 minuten

Taal: Engels

Tekst, muziek, spel: Robin Block
Regie, co-creatie: Raphael Rodan

Samudra betekent ‘oceaan’ in het Indonesisch. Na de Tweede Wereldoorlog en de Indonesische onafhankelijkheid moesten de grootouders van Robin in 1949 de voormalige Nederlandse kolonie ontvluchten. Ze staken de oceaan over om een nieuw leven op te bouwen in Nederland, een land waarvan ze officieel staatsburgers waren, maar waar ze nog nooit eerder waren geweest en nu ook niet bijzonder warm werden onthaald.

Bijna 70 jaar later volgt Robin het pad van zijn grootouders in de tegenovergestelde richting en steekt de oceaan terug over naar het huidige Indonesië; op zoek naar zijn wortels en zijn verloren familie. Met een oude foto en een half opgekrabbeld adres in zijn zak, begint hij aan een reis naar een land dat voorheen alleen in zijn verbeelding bestond: in de kleding, geuren en verhalen, zowel verteld als onverteld, van zijn grootouders.

Dit persoonlijke verhaal gaat over het doorbreken van een lange geschiedenis van stilte, over het eren van je voorouders en het proberen te helen van oude wonden. Onderweg raakt het ook aan de gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië en het lot van mensen met gemengd bloed.

Hoe voelt het om enerzijds van geen enkele cultuur echt deel uit te maken, en anderzijds van meerdere culturen tegelijk? Hoe beweeg, spreek en zing je in een vreemde taal die toch zo vertrouwd lijkt?