Fogo Correndo (Lopend Vuur)

Marjolein Frijling en Theo Martijn Wever

00Marjolein-Frijling---Theo-Martijn-Wever---Andre-Cardoso-Portrait---Photo-Irwan-Droog

Vurige voorstelling over wereldwijde klimaatverandering

De vlammende voorstelling Fogo Correndo, over bosbranden en de gevolgen van de wereldwijde klimaatverandering,  heeft haar Amsterdamse premiere op zaterdag 2 november tijdens het Storytelling Festival. Theatermaker en journalist Marjolein Frijling en acteur Theo Martijn Wever onderzochten hiervoor de dodelijkste bosbrand uit de Portugese geschiedenis.

Tijdens Fogo Correndo (letterlijke betekenis: lopend vuur)  zien we de 24 uur die voorafgaan aan het uitbreken van de gigantische brand uit 2017, waarbij 63 doden vielen en meer dan tweehonderd mensen gewond raakten. We keren terug naar die snikhete zomerdag, ontdekken hoe bosbranden ontstaan en wat de onthutsende motieven zijn voor het aansteken ervan.

De voorstelling gaat in op de oorzaken en veroorzakers van bosbranden. De meest uiteenlopende, vaak botsende visies en verhalen zorgen voor spannend, humoristisch en persoonlijk theater. We zien Maria, de eigenares van een fado-café, olijfbomenboer João, brandweerman Pedro, politieagent José en de nog altijd onbekende dader…

Regisseur Marjolein Frijling combineert theater, journalistiek en wetenschap met elkaar op het podium. Klimaatfeiten worden afgewisseld met fictieve verhalen van getuigen, persoonlijke inzichten van de acteurs en Portugese fado’s. Fogo Correndo ging landelijk in première tijdens festival Oerol 2019, werd getoond aan meer dan 4500 toeschouwers en werd zeer goed ontvangen.

Bio:

Marjolein Frijling (1981, Deventer) is theatermaker en journalist. Ze regisseerde o.a. de voorstelling Niemandsland van Dries Verhoeven, waarmee ze samen met twintig vluchtelingen op een wereldwijde tournee ging en de voorstelling Kelder Bye bye world, die de 1e prijs won op het Amsterdam Fringe Festival in 2011. Vorig jaar stond ze  op het festival met 180 and i, waarbij ze op persoonlijke wijze vertelde over haar ervaringen tijdens het interviewen van 180 Amsterdammers die in een ander land geboren zijn.

Theo Martijn Wever (1986, Ede) is een bekend acteur. Hij vertolkt de hoofdrol van Erik Halzelhoff in hitmusical Soldaat van Oranje en speelde daarnaast o.a. in All Stars – de Musical, bij Het Amsterdamse Bostheater, ’t Woud Ensemble, De Toneelmakerij, Kwatta en op verschillende theaterfestivals zoals Oerol, Over ’t IJ en de Parade.

Gitarist André F. Cardoso  (1980, Coimbra) komt speciaal vanuit Portugal over. Hij leeft dagelijks met de realiteit dat er zo weer een brand kan ontstaan en was al jong getuige van een bosbrand. Cardoso doceert aan verschillende conservatoria voor muziek en werkt regelmatig mee aan verschillende dans- en theaterprojecten als muzikant, acteur en regisseur in heel Europa

Credits:

Tekst en regie: Marjolein Frijling
Spel: Marjolein Frijling en Theo Martijn Wever
Live-muziek: André F. Cardoso
Dramaturgie en eindregie: Frances Sanders
Regie-assistentie: Elke Schouten
Marketing: Dorèndel Overmars
Fotografie: Irwan Droog
Met dank aan: Daniel Raposo, Eva Knibbe, Elisabeth Lambeck, Dwight Breinburg, Natascha Zwaal

Nederlands

Price: € 12.50

Location: Mozaïek Big Theatre

Duration: 60 minutes

Saturday, November 2

Start: 20:00

End: 21:00